Dělená strava – jaké výhody a nevýhody přináší?

Dělená strava – jaké výhody a nevýhody přináší?

Dělená strava je v mnohých případech chybně považována za jeden z nepřeberných druhů dietních opatření. Ve skutečnosti však o dělené stravě nemůžeme mluvit jako o dietě, nýbrž jako o životním stylu člověka. Dělená strava upravuje náš jídelníček, stanovuje pevné zásady a vytváří tak jedinečný životní styl. Dělená strava – jak již název napovídá – rozděluje potraviny na určité skupiny dle specifických klíčů a způsobu zpracování v trávicím traktu.

Mezi základní skupiny patří bílkovinové potraviny, sacharidové potraviny a neutrální potraviny. Každá skupina potravin potřebuje pro své dokonalé strávení jiné pH – kyselé nebo zásadité prostředí. Dělená strava vychází z předpokladu, že tělo stráví sacharidy a bílkoviny efektivněji odděleně a proto dochází k redukci váhy a celkové úpravě jídelníčku. Ale ani dělená strava není očištěna o nejrůznější chyby a zlozvyky ve stravování. Pojďme si alespoň částečně charakterizovat některá pro a proti.

Dělená strava – výhody

Hlavní výhodu dělené stravy je fakt, že člověk, který přijme za svůj tento životní styl, začne přemýšlet o tom, co vlastně sní. Jestli jsou přijímané potraviny kvalitní, kolik sacharidů a bílkovin obsahují a nastaví si tak živiny na optimální hodnotu. Navíc je v rámci dělené stravy „donucen“ konzumovat množství zeleniny, která se řadí k „neutrálním“ potravinám. Dělená strava je také mimořádně bohatá na vlákninu a díky tomu snižuje rizika vzniku rakoviny tlustého střeva.

Dělená strava – nevýhody

Mezi základní nevýhodu a riziko spojené s dělenou stravou je špatné pochopení jejich základních zásad. V případě nedodržování přesných jídelníčků lze pozorovat naopak nárůst hmotnosti! Při aplikování dělené stravy existuje také riziko nedostatku některých minerálů a vitamínů. Ve fázi, kdy přijímáme výhradně stravu ze skupin bílkovin, dochází výskytu kyseliny močové, která je hlavní příčinou nemoci zvané Dna.

Scroll to Top