Dýně hokaido: Co z ní udělat a její přínosy pro zdraví

Dýně hokaido: Co z ní udělat a její přínosy pro zdraví

Dýně hokaido je opravdu výtečná a má celou řadu přínosů pro naše zdraví. Velmi rychle změkne a polévky i další pokrmy z ní jsou dokonalým podzimním pokrmem plným chutí, který vám navíc dodá spoustu vitamínů a jiných zdraví prospěšných látek, které posílí také vaši imunitu. I klasickou polévku z dýně hokaido si můžete připravit hned na několik způsobů. Velmi dobře vás zahřeje. Výborné jsou i dýňové hranolky nebo třeba dýňové zelí.

Zdravotní přínosy pokrmů z dýně

Pokrmy z dýně hokaido jsou velmi chutné, zdravé a snadné na přípravu. Dýně obsahuje hlavně betakarotén, ze kterého přetvořením naše tělo získává tolik potřebný vitamín A. Hokaido v sobě ukrývá vitamíny C a B a také minerály, jako je zinek, hořčík, vápník a železo. Obsahuje i prospěšnou vlákninu.

  • trávicí soustava – pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny a žaludečních potížích
  • ledviny a srdce – pomáhá při poruchách ledvin a srdečních potížích
  • močopudné a antiparazitické účinky – má močopudné účinky a obsažené látky bojují proti hlístům, roupům a škrkavkám
  • diabetes – dýně je vhodná i pro cukrovkáře
  • prostata – dýně a hlavně opražená semínka pomáhají při potížích s prostatou
  • hubnutí – dýně hokaido má velkou výživovou a nízkou energetickou hodnotu, proto je vhodná i při redukčních dietách

Dýně hokaido: Co z ní udělat a její přínosy pro zdraví

Dýňová polévka bez smetany

Dýňová polévka má většinou podobu smetanového krému, ale smetana v ní nutně být nemusí. Pokud se jí vyhýbáte kvůli linii, špatně ji trávíte, nebo nejíte obecně mléčné výrobky, udělejte si velmi chutnou dýňovou polévku i bez smetany.

Suroviny:

  • 1 dýně hokaido
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • kurkuma
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • máslo

Postup:

Dýni umyjte, neloupejte a rozkrojte na půl. Vydlabejte z ní semínka a nakrájejte ji na menší kostičky. Na oleji si osmahněte nasekanou cibulku, přidejte k ní nakrájenou dýni a česnek. Všechno zalijte vodou tak, aby byla dýně ponořená. Pak směs na mírném plameni vařte do změknutí asi 30 minut. Nezapomeňte polévku dochutit solí, pepřem a špetkou kurkumy. Po změknutí dýně přidejte kousek másla a tyčovým nebo klasickým mixérem polévku rozmixujte.

Smetanová dýňová polévka

Pokud byste do polévky chtěli přidat i smetanu, postupujte úplně stejně. Pak po rozmixování do polévky přilijete 33% smetanu dle chuti, vše promíchejte a ještě chvíli krátce povařte. Smetanová varianta je pro mnoho lidé zajímavější a lahodnější.

Dýňová polévka a další příchutě

Výborně chutná polévka, do které místo vody dáte zeleninový nebo masový vývar. Místo kurkumy můžete použít kari koření nebo zázvor nastrouhaný najemno. Pak si vytvoříte hotovou vitamínovou bombu. Pokud máte rádi ostřejší příchutě, můžete přidat i špetku chilli nebo najemno nakrájené chilli papričky. Dětskou variantu polévky můžete připravit s bramborem, které můžete rozmixovat společně s dýní.

Přidejte dýňová semínka

Dýňová polévka se může připravovat na mnoho způsobů. Můžete ji ozdobit také opraženými dýňovými semínky. Alternativou jsou třeba slunečnicová semínka. Milovníci masa ocení variantu s opraženou slaninou. Dýňovou polévku můžete posypat i klasickými krutonky do polévky nebo nasekanou petrželkou.

Dýně hokaido: Co z ní udělat a její přínosy pro zdraví

Pečená dýně hokaido na rozmarýnu a česneku

Suroviny:

  • 1 větší dýně hokaido
  • slunečnicový olej
  • 6 stroužků neoloupaného česneku
  • rozmarýn
  • sůl a pepř

Postup:

Neoloupanou dýni hokaido vydlabejte a nakrájejte na plátky asi 1 cm silné. Pak ji smíchejte s olejem, solí a pepřem a rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně na ni rozmístěte snítky rozmarýnu a neoloupané stroužky česneku. Pečte v troubě na 200 °C asi 45 minut dozlatova. Česnek a rozmarýn odstraňte a podávejte.

Dýně hokaido: Co z ní udělat a její přínosy pro zdraví

Dýně Hokaido plněná hovězím masem

Suroviny:

  • 1 střední dýně hokaido
  • 1 cibule
  • 300 g mletého hovězího masa
  • 100 g strouhaného sýra (gouda, čedar či eidam)
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • oregano
  • olej

Postup:

Dýni hokaido seřízněte kousek spodní části, aby byla stabilní, odřízněte i vrchní část se stopkou a vydlabejte ji. Seříznutý vršek si nechte jako pokličku. Na oleji zpěňte cibuli nakrájenou nadrobno, přidejte hovězí maso a opečte. Osolte, opepřete, přidejte tymián a oregano, čerstvé nebo sušené. Nechte dusit asi 8 minut. Do dýně vrstvěte postupně a střídavě maso a sýr, nakonec vše zalijte smetanou a přiklopte pokličkou z dýně. Pečte v troubě rozehřáté na 190 °C asi 1 hodinu.

Scroll to Top