Patříte k těm, které nudí počítání kalorií a neustálé jedení každé tři hodiny? Po letech mnoha protichůdných doporučení odborníků na výživu se vracíme opět na začátek. Prostě se jí, když máte hlad a na co máte chuť. Říká se tomu nyní ale intuitivní stravování. Jde o nejpřirozenější metodu snižování hmotnosti. Jak ho provozovat?
Kde se vzalo intuitivní stravování
S intuitivním stravováním přišel doktor Steven Hawks, profesor univerzity v Utahu. Sám trpěl obezitou a opakovaně se pokoušel marně zhubnout. Nakonec všechny diety zavrhl, řídí se svým pocitem hladu, shodil 22 kg a hmotnost si udržel. Intuitivní stravování se řídí velmi jednoduchým pravidlem, kdy dáváte tělu to, o co si řekne. Musíte se naučit rozeznat hlad od pouhé chuti na něco.
Zásady přístupu k intuitivnímu stravování
Intuitivní stravování znamená umět přesně odlišit fyziologický pocit hladu od obyčejné chuti a emocionálního tíhnutí k jídlu. Takže nejíte z nervozity, neúspěchu, žalu, frustrace, únavy, ale vnímáte signály nasycení i skutečné výživové potřeby těla. Obnovíte i biologické nastavení, zhubnete a váhu si udržíte. Naučíte se tělu naslouchat a vyhovět mu.
1. Stanovte si cíl jako motivaci
Nedělejte mentální chyby a nedávejte si nesprávný cíl. Místo prohlášení chci do příštího roku shodit 20 kg, si říkejte: chci změnit stravovací chování kvůli zlepšení zdraví, chci být štíhlejší, spokojenější a šťastnější. Vizualizujte si sami sebe v nové podobě. Při budování nových stravovacích návyků musíte být pořád v pohodě a ne neustále napružení a připravení k boji.
2. Naučte se rozlišovat fyziologický hlad a chutě na něco
Velmi často je hlad zaměňován s chutí, apetitem a stavem, kdy nás jen honí mlsná. Od dětství se tělo učí ignorovat fyziologický hlad signalizující potřebu z mnoha příčin. Mohou za to uměle vytvářené rozvrhy příjmu potravy doma, ve školce, škole i v zaměstnání a často jíst zapomínáme. Příznaky fyziologického hladu:
- Hlad se rodí v žaludku, cokoliv, co je v hlavě, je chuť
- Kručí nám v žaludku
- V žaludku máme pocit prázdnoty
- Lehké žaludeční křeče
- Později slabost, točení hlavy, podrážděnost a chvění končetin
3. Když máte příznaky fyziologického hladu, musíte se najíst
Jestliže stále blokujete pravý pocit hladu a nedáte tělu výživu v okamžiku jeho skutečné fyziologické potřeby, organismus se ihned nastaví na režim hladovky. Tento fyziologický jev má obrovský negativní vliv na látkovou výměnu. Pokud jíte jenom tehdy, když máte skutečný fyziologický hlad, porce se zmenší. Běžný fyziologický pocit hladu vzniká každé 3 až 4 hodiny, je to však hodně individuální.
4. Prozkoumejte potraviny a různé chutě
Zjistěte si co nejvíc o potravinách zásadně zlepšujících zdraví, udrží vás v kondici. Rozšiřte si jídelníček a důvěřujte potřebám těla. Vybírejte si potraviny, které vám chutnají, jsou výživné, tělo je bez potíží tráví, máte pocit nasycení a současně lehkosti. Nedělejte si výčitky, když si dáte zákusek. Jen ho jezte pomalu a jen tehdy, když máte hlad. Mozek vám řekne, kdy máte dost, pokud budete jídlo vnímat.
5. Noste si jídlo a jezte kdykoliv pocítíte hlad
Abyste si obnovili biologické nastavení těla, musíte uspokojovat jeho fyziologickou potřebu jídla pokaždé, jakmile pocítíte skutečný hlad. Mějte vždy po ruce krabičku s jídlem, kde budete mít suchary, celozrnný chléb, proteinovou tyčinku nebo ovoce. Vnímejte chuť, texturu, teplotu i vůni jídla. Dejte si práci se žvýkáním, které vylučuje možnost přejídání. Zvýší požitek z jídla a sníží jeho množství j potřebě nasycení.
6. Zařaďte pravidelné přestávky při jídle
Před začátkem jídla se na něj nalaďte, vnímejte vůně i estetickou úpravu. Další přestávku si dejte v polovině porce a vnímejte, zda máte opravdu ještě hlad. Pokud ne, přestaňte jíst. Pokud máte během dne pocit, že máte hlad stále, změňte jídelníček, zaměstnejte se, zapojte dechová cvičení, nebo si nejprve dejte sklenku vody. Mozek se časem dostane do souladu s žaludkem a záchvaty hladu přestanou.