Jitrocelový sirup: Jak ho udělat a jeho 5 účinků na zdraví

Používaly jej už naše babičky. Jitrocelový sirup je přírodní medicína, která zabírá hlavně při nachlazení a bolestech v krku. Zakoupíte jej v lékárně, ale klidně si ho zvládnete vyrobit i doma dle receptu. Jitrocel kopinatý se používá na spoustu potíží.

5 účinků na zdraví

Jak se používá na pleť

Posekaný jitrocel spaříte horkou vodou, necháte ho 10 minut luhovat a po vychladnutí přikládáte gázu namočenou v připraveném odvaru na pleť.

Jitrocelový čaj i semena

Semena z jitrocele indického se využívají na pročistění krve a snížení hladiny cukru v krvi. Harmonizují také naše trávení. Získává se z něj také inulin, který se používá jako vláknina. Klasický jitrocelový čaj se využívá i proti zácpě.

Využití v kuchyni

Jitrocel nemusíte pouze popíjet jen ve formě čaje. Často se používá také při vaření. Jitrocelové lístky lze nasekat do polévky, přidat je do zapečených zeleninových pokrmů nebo do klasických salátů.

Jitrocelový sirup

Jakmile přijde sychravé počasí, které s sebou přináší virózy, bakteriální infekce i chřipková onemocnění, využijete účinky jitrocelového sirupu. Sirup také výborně chutná, takže ho mají rády i děti. Je vhodný pro malé pacienty od tří let věku. Oceníte ho při kašli i nachlazení, usnadňuje odkašlávání, posiluje horní cesty dýchací, pomáhá k rozpouštění a uvolnění hlenů při silném zahlenění. Ulevuje při zánětech průdušek a mandlí, katarech a astmatu. Užívá se při nemoci 1 lžička 3x denně, nebo se přidává do čaje.

Jitrocelový sirup bez vaření

Natrhejte čerstvé mladé listy jitrocele, omyjte je a napěchujte je do velké sklenice. Dejte vždy asi 1 centimetr listů a 1 centimetr třtinového nebo krystalového cukru. Střídavě vrstvěte a každou vrstvu pokaždé pořádně stlačte. Nechte pak sklenici stát na slunném místě, ne však na přímém slunci, dokud listy nepustí šťávu a cukr se zcela nerozpustí asi 10 až 14 dní. Z pětilitrové sklenice vytvoříte přibližně 2 litry jitrocelového sirupu. Pak sirup přeceďte, vlijte do pevně uzavíratelné láhve a uskladněte ho v lednici. Sirup vydrží neotevřený po několik měsíců. Pokud budete sirup sterilizovat, prodloužíte dobu jeho trvanlivosti.

Vařený jitrocelový sirup s medem

Vezměte 4 větší hrsti čerstvých jitrocelových listů a omyjte je. Pak je pokrájejte najemno, vložte je do hrnce, zalijte je 1 decilitrem vody a přidejte 250 gramů medu. Vařte směs na mírném plameni tak dlouho, dokud se vám nevytvoří hustý sirup. Ještě za tepla sirup sceďte, dejte jej do uzavíratelné láhve a skladujte ho v lednici. Stejný postup zvolte i při použití 1 kilogramu jitrocele, 1 litru vody a 340 gramy třtinového nebo krystalového cukru.

Vařený jitrocelový sirup s citronem

Vezměte 1 kilogram jitrocelových listů, 2 citróny bez jadérek, 2 kilogramy třtinového cukru a 2 litry vody. Jitrocel pokrájejte, přelijte vodou a vařte 15 minut. Nechte pak směs přes noc vyluhovat, sceďte a do tekutiny přidejte kolečka oloupaného citrónu bez pecek a cukr. Vařte jej minimálně 1 hodinu, občas promíchejte a ještě teplý sirup plňte do sklenic, které pěvně uzavřete víčkem a obrátíte je dnem vzhůru až do vychladnutí. Pak skladujete v lednici.

Proč si vyrobit jitrocelový sirup doma

Vyrobit si domácí jitrocelový sirup znamená mít opravdovou jistotu, že v něm nebudou žádná barviva, chemické přísady, konzervační látky a různá aromata. Budete tak přesně vědět, co se vám s jitrocelovým sirupem do těla dostane. Nejčastěji se používá bílý cukr krystal, což je asi nejlevnější způsob. Můžete použít i nebělený, tedy nerafinovaný cukr, který je třeba v BIO kvalitě. Použít můžete i cukr třtinový, díky kterému budete mít v jídelníčku změnu. Výborné je použít med, počítejte však s vyššími náklady. Pro vaše zdraví se to ale rozhodně vyplatí.