Quinoa je zdravá superpotravina nazývaná merlík čilský. Obsahuje spoustu prospěšných látek, vitamínů, minerálů a kvalitních bílkovin. Hodí se jako příloha, do salátů, na slané i sladké pokrmy. Zdravé recepty jsou snadné a časově nenáročné.
Na oblíbené potravině veganů a vegetariánů si pochutnají i masožravci a rozhodně stojí za to ji ochutnat. Quinoa má nízký glykemický index, je bez lepku, pohlcuje škodlivý LDL cholesterol, podporuje trávení a pomáhá v redukci hmotnosti. Quinoa má různé barvy, koupit se dá i pufovaná Quita, kterou si uděláte i v mikrovlnce.
Salát z quinoy se sušenými rajčaty a špenátem
Ingredience:
- 1 šálek quinoy
- ⅓ šálek sušených rajčat nakládaných v olivovém oleji
- 2 šálky nahrubo nasekaného čerstvého špenátu nebo rukoly
- ⅓ šálku nakrájených mandlí
- ¼ lžičky olivového oleje
- Sůl
Na zálivku:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 stroužky prolisovaného česneku
- 1 lžička dijonské hořčice
- Špetka soli
- Špetka červeného pepře
- Čerstvě namletý černý pepř
Postup:
Jak uvařit quinou? Quinou propláchněte pod proudem vody a vařte s 2 hrnky vody na 15 minut, dokud se voda neodpaří a nechte ji ještě 5 minut pod pokličkou nabobtnat.
Mandle opražte na ¼ lžičky olivového oleje. Jakmile se olej zahřeje, přidejte mandle a míchejte. Jakmile začnou vonět a zlátnout, dejte je do větší salátové mísy.
Hotovou quinou přidejte k mandlím i se zálivkou a nasekanými rajčaty a zamíchejte. Špenát přidejte až před podáváním, aby vám nezvadl.
Salát s quinoou a tuňákem
Ingredience:
- 100 g červené quinoy
- 120 g plechovka tuňáka (variantou je i quinoa s kuřecím masem)
- 1 avokádo
- 200 g cherry rajčátek (přidat se dá i jiná zelenina)
- 2 lžíce opražených slunečnicových, dýňových či sezamových semínek
- Ledový salát či rukola
- 3 lžíce olivového oleje
- Šťáva z 1 citronu
- ½ lžíce bílého vinného octa
- Bylinková sůl obsahující sůl, pepř, česnek a petrželku
Postup:
Quinou propláchněte pod tekoucí vodou a přidejte jednou tolik studené vody. Dejte ji vařit na 15 minut a nechte ji ještě 5 minut pod pokličkou nabobtnat.
Na zálivku smíchejte olej, citronovou šťávu, vinný ocet a bylinkovou sůl a scezenou a vychlazenou quinou smíchejte se zálivkou.
Přidejte na poloviny nakrájená rajčata, na kousky nakrájené avokádo a na kousky nakrájeného a scezeného tuňáka. Pak salát posypte opraženými semínky a podávejte s oblíbeným salátem.
Zeleninové placky s quinoou
Ingredience:
- 1 šálek quinoy
- ½ šálku nadrobno nakrájené cibule
- 1 šálek nastrouhané cukety
- 1 šálek nastrouhané mrkve
- 1 balíček špenátových lístků
- 2 vejce
- ½ šálku strouhanky
- Sůl
- Italské koření
- Sušený česnek
- 1 lžička citronové šťávy
- Olivový olej
Postup:
Dejte vařit quinou se 2 šálky studené vody jako u předchozích receptů.
Na pánvi si orestujte na olivovém oleji cibuli dozlatova a dejte ji do mísy.
Na rozpálenou pánev dejte polovinu špenátu, ihned jak se scvrkne, přisypte zbytek.
Jakmile je cibule, špenát i quinoa vlažná, přidejte nastrouhanou mrkev, cuketu, vejce, strouhanku, citronovou šťávu, česnek, sůl a koření.
Vše důkladně promíchejte, vytvarujte placky a osmažte na olivovém oleji dozlatova.
Kaše z quinoi a vloček jako vhodná snídaně
Ingredience:
- ½ šálku quinoových vloček
- ½ šálku kokosového nebo jiného mléka
- ¾ šálku vody
- 1 lžíce mletých lněných semínek
- 1 špetka skořice
- Javorový sirup
- Ovoce dle výběru
Postup:
Do hrnce nasypte vločky, mletá semínka i skořici a přidejte vodu a mléko. Vše zamíchejte a za stálého míchání vařte asi 2 až 3 minuty do zhoustnutí. Pokud je kaše moc hustá, přilijte trochu vody nebo mléka.
Kaši podávejte politou javorovým sirupem, posypanou lesním ovocem nebo jiným vybraným nakrájeným ovocem a ozdobenou třeba lístkem máty.
Čokoládový koláč z quinoy
Ingredience:
- 2 šálky uvařené a vychladlé quinoy
- 4 vejce
- ½ šálky nastrouhané čokolády
- ½ šálku sekaných pekanových ořechů
- ¾ šálku rozpuštěného másla
- ⅓ šálku mléka
- 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu
- 1 a ¼ šálku cukru
- 1 šálek kakaového prášku
- 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky soli
Postup:
Quinou, vejce, máslo, mléko a vanilkový extrakt vymíchejte v misce dohladka.
V jiné misce smíchejte kakao, cukr, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl.
Obojí smíchejte dohromady, přidejte nastrouhanou čokoládu a pekanové ořechy.
Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy a pečte na 175 °C asi 40 až 45 minut.
Ingredience na jednu misku:
- 100 g quinoi (mix bílá, červená a černá quinoa)
- 160 g uzeného tofu
- 10 cherry rajčat
- 1 zralé avokádo
- Hrst polníčku
- Hrst koriandru
Na omáčku:
- 1 střední zralé avokádo
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička nakládaných jalapeňo papriček
- 2 lžíce extra virgin olivového oleje
- Šťáva z ½ citrónu
- Hrst čerstvého koriandru
- Hrst čerstvé petrželky
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Voda dle potřeby
- Černý sezam na zdobení
Postup:
Quinou uvaříme ve vodě či vývaru. Do mixéru dáme oloupané avokádo se všemi ostatními ingrediencemi na omáčku a mixujeme do hladka.
Rajčata, avokádo a tofu nakrájíme, tofu opečeme na pánvi na trošce olivového oleje lehce do zlatova. Všechny ingredience se salátem a bylinkami dáme do misek.
Hotovou omáčku přidáme k ostatním ingrediencím a podáváme.