Jak na výbornou vajíčkovou pomazánku? Zkuste ji 7krát jinak!

Vajíčková pomazánka je oblíbenou pomazánkou na chleba, rohlíky, chlebíčky i jednohubky. Dáme si ji rádi při oslavě, ale i ke snídani, k večeři či ke svačině. Vajíčková pomazánka je zdravá, lahodná a její příprava je velmi rychlá.

Klasická vajíčková pomazánka jako od babičky

Základní ingredience:

  • pár lžic másla dle požadovaného množství a konzistence
  • 4 až 5 vajec natvrdo
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 středně velká cibule
  • čerstvá pažitka
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:

Uvařená vejce natvrdo, oloupete a nakrájíte na speciálním kráječi na vajíčka na drobné kostičky. V misce je smícháte s majonézou, čerstvým sýrem, tvarohem, pomazánkovým máslem, čerstvým máslem či margarínem, uvedené ingredience můžete i kombinovat. Pokud chcete spíše řidší vajíčkový salát, přidejte zakysanou smetanu nebo bílý jogurt v kombinaci s majonézou nebo bez ní.

K dochucení použijte najemno nakrájenou cibuli nebo jarní cibulku, plnotučnou hořčici, kyselou okurku, pepř a sůl. Pro dobarvení můžete přidat špetku kurkumy nebo mleté červené papriky. Na jaře přidejte trochu pažitky, petrželky, kerblíku, čerstvého koriandru, bazalky či libečku. Výborná je i varianta se sušenými rajčaty. Pro pikantní chuť přidejte chilli nebo papričky jalapeňo.

Vajíčková pomazánka s majonézou

Uvařená a oloupaná vajíčka nastrouhejte, nakrájejte nebo rozmačkejte vidličkou, opatrně smíchejte s máslem či margarínem, přidejte majonézu a najemno nakrájenou cibuli. Nakonec vmíchejte hořčici a dochuťte solí a pepřem. Pažitku můžete zapracovat přímo do pomazánky, anebo nasypat na namazané pečivo. Milovníci masa mohou pomazánku ozvláštnit šunkou nebo nakrájenou uzeninou.

Vajíčková pomazánka s pomazánkovým máslem

Pomazánkové máslo ušlehejte s taveným sýrem, nejlépe s pomocí ručního mixéru. Přidejte mletou sladkou papriku a promíchejte. Pak vmíchejte najemno nakrájenou cibuli a nakonec nahrubo nastrouhaná či nakrájená a oloupaná vařená vajíčka. Celou směs opatrně promíchejte a na závěr dochuťte solí a pepřem.

Vajíčková pomazánka z tvarohu

Nahrubo nastrouhaná nebo nakrájená vajíčka na tvrdo smíchejte s polotučným tvarohem a přidejte najemno nakrájenou cibuli, plnotučnou hořčici a dochuťte bylinkami, solí a pepřem. Pokud bude moc hustá, přidejte bílý jogurt. Pro změnu chuti můžete pomazánku dochutit i koprem, nebo třeba lisovaným česnekem.

Chleba s vajíčkovou pomazánkou a bylinkami

Fitness vajíčková pomazánka

Připravte pomazánku podle základního receptu a jako základ použijte tvaroh a bílý jogurt. Přidejte zeleninu podle vlastní chuti. Nastrouhejte sladkou mrkev, kousek celeru, nadrobno nakrájenou papriku nebo rajče, nakrájený pórek či nasekanou ředkvičku. Výbornou variantou je přidat vařenou a nadrobno nakrájenou brokolici. Stejným způsobem můžeme použít vařené a strouhané brambory. Nezapomeňte přidat bylinky. I jediná surovina navíc vaječnou pomazánku nebo salát zpestří.

Vajíčková pomazánka s avokádem

Vajíčková pomazánka může být mnohem zdravější a výživnější, pokud ji doplníte avokádem. Dostatečně zralé avokádo dodá vajíčkové pomazánce vláčnost a můžete ubrat z množství majonézy. Zajímavou chuť dodá pomazánce i strouhané jablko, které jí dodá svěží chuť. Z takové dobroty si můžete připravit díky toustovému chlebu třeba výborné sendviče.

Vegan (falešná) vajíčková pomazánka

Ingredience:

  • 100 gramů bílého tofu
  • 4 lžíce sojanézy nebo rostlinného oleje
  • 4 lžíce vody
  • 1 lžička polotučné hořčice
  • 1 malá cibule
  • 1 lžička soli kala namak (zakoupíte v Country Life)
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 1 špetka černého drceného pepře

Postup přípravy:

Tofu vyndejte z obalu, dejte na talíř, položte na něj prkénko, zatižte ho těžkým předmětem a vylisujte. Až z něj vyteče přebytečný nálev, slijte ho. Nechte ho lisovat alespoň 15 až 30 minut.

Pak tofu rozmixujte pomocí sekáčku či ručního mixéru společně s ostatními ingrediencemi na jemno, v případě potřeby na zředění přidejte vodu nebo sojanézu. Tofu můžete také rozmačkat vidličkou, čímž získáte konzistenci velmi podobnou klasické vajíčkové pomazánce. Pomazánka chutná nejlépe trochu proleželá, alespoň do druhého dne. Doplňte ji čerstvým celozrnným pečivem a zeleninou.