3 nejoblíbenější recepty z lososa – zkuste je i vy!

3 nejoblíbenější recepty z lososa – zkuste je i vy!

Chcete si dopřát kvalitní rybí maso, které je zdravé pro váš organismus díky vysokému množství Omega 3 mastných kyselin? Vsaďte na lososa, na kterém si báječně pochutnáte díky různým kulinářským přípravám, které hravě zvládnete i vy!

Losos obecný – odkud jej známe?

Losos obecný neboli Salmo salar je druh lososovité ryby vyskytující se téměř po celý život v oblastech Atlantského oceánu. Pouze v době jejich dospělosti pak tito jedinci migrují z moří a oceánů do vnitrozemí kontinentů, aby se v rodných řekách rozmnožili a vyvedli zde mladé jedince, kteří budou tento podivuhodný životní cyklus opakovat. Díky tomuto cyklu života mají lososi velký význam zejména pro ekosystémy řek a moří. V gastronomii je pak losos velice oblíbeným druhem ryby zejména pro jedince, kterým záleží na zdravém životním stylu. Maso lososa je totiž velice zdravé, chutné a obsahuje velké množství omega 3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro náš organismus.

Kde koupit kvalitního lososa?

Při nákupu lososa si dejte pozor zejména na jeho původ a kvalitu. Pokud je to možné, zvolte lososa s certifikací udržitelného rybolovu, což znamená, že byl rybolov prováděn s ohledem na životní prostředí a ochranu rybí populace. Maso by samozřejmě mělo být čerstvé a ideálně pocházet rovnou od farmáře. Tyto lososy seženete buď rovnou u rybářů v jejich rybárnách či na farmářských trzích, kde se u prodejce můžete rovnou dozvědět i podrobnosti o původu ryby. V současné době je na trhu i několik online rybích prodejců, u kterých si můžete čerstvého lososa také zakoupit. Mraženého či uzeného lososa pak seženete i v síti klasických supermarketů.

Jak připravit lososa? Vyzkoušejte naše recepty!

Losos je ryba s velmi chutným masem, které můžete připravit hned na několik způsobů. Záleží však samozřejmě na vaší chuti a preferencích. Při přípravě však vždy dbejte na to, aby bylo maso čerstvé a během vaření či pečení kontrolujte, zda není maso příliš vysušené. Na chuti se projeví i to, zda koupíte rybu čerstvou či mraženou.

3 nejoblíbenější recepty z lososa – zkuste je i vy!

Losos na pánvi: Lahodná citronová chuť vás dokonale osvěží!

Jedním z nejrychlejších způsobů, jak si připravit lososa, je losos na pánvi. Zda jej budete smažit na másle, olivovém oleji či si uděláte dietnější variantu na vodě či v páře, necháme zcela na vás. Vhodnou přílohou k lososu jsou pak brambory, bramborová kaše, ale vyzkoušet můžete i lososa se špenátem či těstovinami. Ti, kteří preferují zdravější variantu, si jako přílohu k lososu dají čerstvý zeleninový salát či quinou. Experimentům v kuchyni se meze rozhodně nekladou!

Ingredience:

  • Filety z lososa
  • Olivový olej
  • Citronová šťáva
  • Sůl, pepř, bylinky dle chutí (petrželka, rozmarýn, tymián)

Postup:

  1. Filety z lososa důkladně osušte papírovou utěrkou a zbavte je kostí.
  2. Ty nejmenší kostičky vám půjdou snadno vytáhnout pinzetou.
  3. Aby byl losos co nejšťavnatější, připravte si marinádu, ve které ho necháte alespoň 15 minut.
  4. Do mísy nalijte olivový olej, šťávu z citronu, posekané bylinky, které máte rádi, sůl a pepř.
  5. Tato marináda lososa zjemní a dodá mu příjemnou chuť.
  6. Maso nechejte marinovat 15 minut, aby se do něj dostala chuť a vůně bylinek.
  7. Na pánvi rozehřejte kapku olivového oleje, v případě diety můžete zvolit i vodu, ale výsledek nebude tolik chuťový.
  8. Dobře předehřátá pánev je klíčová pro to, aby se na lososovi vytvořila krásná kůrka.
  9. Filety lososa pak položte na pánev kůží dolů a smažte jej 3-4 minuty, poté filety otočte a pokračujte další 3-4 minuty, dokud nebude kůrka krásně zlatá.
  10. Hotového lososa posypte čerstvými bylinkami a podávaje s přílohou, kterou máte rádi.
3 nejoblíbenější recepty z lososa – zkuste je i vy!

Losos pečený v troubě: Asijská chuť sójové omáčky a medu stojí za hřích!

Zdravější variantou je losos pečený v troubě. Pro naložení masa můžete použít výše zmíněnou marinádu nebo vyzkoušet asijské chutě. Právě s marinádou můžete v kuchyni skvěle experimentovat a připravit si tak vždy lososa jiné chuti. Tento recept je opravdu jednoduchý a vy si tak můžete vychutnat skvělou a zdravou rybu již za pár minut.

Ingredience:

  • Filety z lososa
  • Olivový olej
  • Citronová šťáva
  • Sůl, pepř
  • Sójová omáčka
  • Med

Postup:

  1. Nejdříve lososa pečlivě osušte papírovou utěrkou a zbavte jej kostí.
  2. Z olivového oleje, citronové šťávy, soli, pepře, sójové omáčky a medu připravte rychlou marinádu, ve které necháte lososa naloženého alespoň 30 minut.
  3. Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si pečící papír.
  4. Marinovaného lososa položte kůží na papír a z pečícího papíru vytvořte takovou malou lodičku.
  5. Šťáva z lososa se tak krásně udrží na jednom místě.
  6. Pečte jej cca 20 minut do křupava.
  7. Díky pečení v troubě si losos zachová šťavnatost.
  8. Z výpečku z masa si pak můžete udělat skvělou omáčku k lososu, která dokonale ochutí vaši přílohu například v podobě lahodné bramborové kaše.
3 nejoblíbenější recepty z lososa – zkuste je i vy!

Tatarák z lososa: Vsaďte na kopr a kapary!

Tatarák z lososa je vyhlášenou lahůdkou. Zkuste si jej připravit i vy doma! Podle tohoto receptu jej hravě zvládete.

Ingredience:

  • Čerstvý filet z lososa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Čerstvý kopr (lze vynechat, dle chuti)
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 2 lžičky kapary
  • Šťáva z 1 citronu
  • Sůl, pepř
  • Olivový olej

Postup:

  1. Filet z lososa zbavte kůže i kostí a nakrájejte ho na malé kostičky velikosti 0,5 cm.
  2. Cibuli, česnek a kopr nakrájejte najemno a v míse je smíchejte s kapary, hořčicí, šťávou z citronu.
  3. Vše dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem.
  4. Tatarák z lososa si můžete ochutit dle svých vlastních preferencí, záleží jen na vaší volbě.
  5. Dobře promíchaný tatarák dejte důkladně vychladit do lednice a podávejte jej například s čerstvou bagetkou.

Co ještě zkusit z lososa: Neotřelé nápady na jeho přípravu!

Receptů, jak připravit lososa, najdete na internetu či v kuchařkách, opravdu mnoho. Vyzkoušet můžete marinovaného lososa, lososa uzeného, lososa na grilu, v sushi či domácí výbornou lososovou pomazánku. Na Vánoce pak vyzkoušejte místo klasického kapra, lososa, kterého použijete i do rybí polévky. Získáte tak nový kulinářský zážitek. Lososa si opravdu zamilujete! Vždy, však dbejte na to, aby bylo maso 100 % čerstvé a kvalitní.

Scroll to Top