Chcete si dopřát kvalitní rybí maso, které je zdravé pro váš organismus díky vysokému množství Omega 3 mastných kyselin? Vsaďte na lososa, na kterém si báječně pochutnáte díky různým kulinářským přípravám, které hravě zvládnete i vy!
Losos obecný – odkud jej známe?
Losos obecný neboli Salmo salar je druh lososovité ryby vyskytující se téměř po celý život v oblastech Atlantského oceánu. Pouze v době jejich dospělosti pak tito jedinci migrují z moří a oceánů do vnitrozemí kontinentů, aby se v rodných řekách rozmnožili a vyvedli zde mladé jedince, kteří budou tento podivuhodný životní cyklus opakovat. Díky tomuto cyklu života mají lososi velký význam zejména pro ekosystémy řek a moří. V gastronomii je pak losos velice oblíbeným druhem ryby zejména pro jedince, kterým záleží na zdravém životním stylu. Maso lososa je totiž velice zdravé, chutné a obsahuje velké množství omega 3 mastných kyselin, které jsou prospěšné pro náš organismus.
Kde koupit kvalitního lososa?
Při nákupu lososa si dejte pozor zejména na jeho původ a kvalitu. Pokud je to možné, zvolte lososa s certifikací udržitelného rybolovu, což znamená, že byl rybolov prováděn s ohledem na životní prostředí a ochranu rybí populace. Maso by samozřejmě mělo být čerstvé a ideálně pocházet rovnou od farmáře. Tyto lososy seženete buď rovnou u rybářů v jejich rybárnách či na farmářských trzích, kde se u prodejce můžete rovnou dozvědět i podrobnosti o původu ryby. V současné době je na trhu i několik online rybích prodejců, u kterých si můžete čerstvého lososa také zakoupit. Mraženého či uzeného lososa pak seženete i v síti klasických supermarketů.
Jak připravit lososa? Vyzkoušejte naše recepty!
Losos je ryba s velmi chutným masem, které můžete připravit hned na několik způsobů. Záleží však samozřejmě na vaší chuti a preferencích. Při přípravě však vždy dbejte na to, aby bylo maso čerstvé a během vaření či pečení kontrolujte, zda není maso příliš vysušené. Na chuti se projeví i to, zda koupíte rybu čerstvou či mraženou.
Losos na pánvi: Lahodná citronová chuť vás dokonale osvěží!
Jedním z nejrychlejších způsobů, jak si připravit lososa, je losos na pánvi. Zda jej budete smažit na másle, olivovém oleji či si uděláte dietnější variantu na vodě či v páře, necháme zcela na vás. Vhodnou přílohou k lososu jsou pak brambory, bramborová kaše, ale vyzkoušet můžete i lososa se špenátem či těstovinami. Ti, kteří preferují zdravější variantu, si jako přílohu k lososu dají čerstvý zeleninový salát či quinou. Experimentům v kuchyni se meze rozhodně nekladou!
Ingredience:
- Filety z lososa
- Olivový olej
- Citronová šťáva
- Sůl, pepř, bylinky dle chutí (petrželka, rozmarýn, tymián)
Postup:
- Filety z lososa důkladně osušte papírovou utěrkou a zbavte je kostí.
- Ty nejmenší kostičky vám půjdou snadno vytáhnout pinzetou.
- Aby byl losos co nejšťavnatější, připravte si marinádu, ve které ho necháte alespoň 15 minut.
- Do mísy nalijte olivový olej, šťávu z citronu, posekané bylinky, které máte rádi, sůl a pepř.
- Tato marináda lososa zjemní a dodá mu příjemnou chuť.
- Maso nechejte marinovat 15 minut, aby se do něj dostala chuť a vůně bylinek.
- Na pánvi rozehřejte kapku olivového oleje, v případě diety můžete zvolit i vodu, ale výsledek nebude tolik chuťový.
- Dobře předehřátá pánev je klíčová pro to, aby se na lososovi vytvořila krásná kůrka.
- Filety lososa pak položte na pánev kůží dolů a smažte jej 3-4 minuty, poté filety otočte a pokračujte další 3-4 minuty, dokud nebude kůrka krásně zlatá.
- Hotového lososa posypte čerstvými bylinkami a podávaje s přílohou, kterou máte rádi.
Losos pečený v troubě: Asijská chuť sójové omáčky a medu stojí za hřích!
Zdravější variantou je losos pečený v troubě. Pro naložení masa můžete použít výše zmíněnou marinádu nebo vyzkoušet asijské chutě. Právě s marinádou můžete v kuchyni skvěle experimentovat a připravit si tak vždy lososa jiné chuti. Tento recept je opravdu jednoduchý a vy si tak můžete vychutnat skvělou a zdravou rybu již za pár minut.
Ingredience:
- Filety z lososa
- Olivový olej
- Citronová šťáva
- Sůl, pepř
- Sójová omáčka
- Med
Postup:
- Nejdříve lososa pečlivě osušte papírovou utěrkou a zbavte jej kostí.
- Z olivového oleje, citronové šťávy, soli, pepře, sójové omáčky a medu připravte rychlou marinádu, ve které necháte lososa naloženého alespoň 30 minut.
- Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si pečící papír.
- Marinovaného lososa položte kůží na papír a z pečícího papíru vytvořte takovou malou lodičku.
- Šťáva z lososa se tak krásně udrží na jednom místě.
- Pečte jej cca 20 minut do křupava.
- Díky pečení v troubě si losos zachová šťavnatost.
- Z výpečku z masa si pak můžete udělat skvělou omáčku k lososu, která dokonale ochutí vaši přílohu například v podobě lahodné bramborové kaše.
Tatarák z lososa: Vsaďte na kopr a kapary!
Tatarák z lososa je vyhlášenou lahůdkou. Zkuste si jej připravit i vy doma! Podle tohoto receptu jej hravě zvládete.
Ingredience:
- Čerstvý filet z lososa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- Čerstvý kopr (lze vynechat, dle chuti)
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžičky kapary
- Šťáva z 1 citronu
- Sůl, pepř
- Olivový olej
Postup:
- Filet z lososa zbavte kůže i kostí a nakrájejte ho na malé kostičky velikosti 0,5 cm.
- Cibuli, česnek a kopr nakrájejte najemno a v míse je smíchejte s kapary, hořčicí, šťávou z citronu.
- Vše dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem.
- Tatarák z lososa si můžete ochutit dle svých vlastních preferencí, záleží jen na vaší volbě.
- Dobře promíchaný tatarák dejte důkladně vychladit do lednice a podávejte jej například s čerstvou bagetkou.
Co ještě zkusit z lososa: Neotřelé nápady na jeho přípravu!
Receptů, jak připravit lososa, najdete na internetu či v kuchařkách, opravdu mnoho. Vyzkoušet můžete marinovaného lososa, lososa uzeného, lososa na grilu, v sushi či domácí výbornou lososovou pomazánku. Na Vánoce pak vyzkoušejte místo klasického kapra, lososa, kterého použijete i do rybí polévky. Získáte tak nový kulinářský zážitek. Lososa si opravdu zamilujete! Vždy, však dbejte na to, aby bylo maso 100 % čerstvé a kvalitní.