Vyzkoušejte kurkumu a jejích 10 skvělých účinků na naše zdraví!

Vyzkoušejte kurkumu a jejích 10 skvělých účinků na naše zdraví!

Věděli jste, že kurkuma patří mezi jedny z nejzdravějších potravin na celém světě? Jedná se o velmi silný antioxidant, který skvěle využijete nejen ve své kuchyni, ale i jako pomocníka, který vám pomůže při zdravotních obtížích. Jedná se o rostlinu známou jako kurkumovník dlouhý neboli indický šafrán a nejčastěji se z ní používá její kořen, který se suší a mele na koření. Její chuť je velice výrazná a některým připomíná chuť pepře a hořčice. Kořen kurkumy je velmi zdravý, obsahuje 5 % éterického oleje a speciální žluté barvivo kurkumin, které se často přidává do dalších směsí koření či na dobarvení potravin jako je hořčice či omáčky. Pojďme se nyní podívat na její účinky! Jaká jsou tedy pozitiva užívání kurkumy?

  • Normální trávení
  • Normální činnost jater
  • Normální stav kloubů a kostí
  • Normální činnost dýchací soustavy
  • Normální činnost nervové soustavy
  • Podpora imunitního systému
  • Podpora stavu pokožky
  • Protizánětlivé účinky
  • Duševní rovnováha
  • Antioxidant

Nastartujte své trávení

Kurkumu můžete použít do přípravy pokrmu v podobě kořene či koření. Skvěle nastartuje váš organismus, jelikož podporuje správnou tvorbu žluči a tím usnadňuje trávení. Zejména barvivo kurkumin má díky své chemické struktuře pozitivní vliv na játraPokud tedy máte problémy s trávením či játry pravidelně zařaďte kurkumu do svého jídelníčku! Ideálně ji zkombinujte s černým pepřem, který má také blahodárné účinky na lidský organismus. Skvěle tak můžete týden zahájit detoxikací.

Vyzkoušejte kurkumu a jejích 10 skvělých účinků na naše zdraví!

Už žádné bolesti kloubů

I když to možná nevíte, kurkuma je skvělým pomocníkem pro udržování normálního stavu kloubů, ovlivňuje totiž jejich pohyblivost a pevnost. Chrání také chrupavky a tkáně. Je dokázáno, že kurkuma podávaná v pravidelných dávkách po dobu několika dnů, zdraví kostí velmi prospívá. Navíc působí také protizánětlivě!

Očistěte svůj organismus

Kurkuma je známá zejména díky svým očistným účinkům. Je skvělým antioxidantem, který chrání náš organismus před vlivem volných radikálů a posiluje naši obranyschopnost. Kromě celkové vitality organismu podporuje i zdraví srdce, mozku a pohybového aparátu. Pro své léčivé účinky byla kurkuma již po staletí používána i v tradiční čínské medicíně a ajurvédě.

Chtějte klid

V dnešní uspěchané době je velice důležité najít si chvilku sami pro sebe. Díky kurkumě si udržíte zdravou duševní rovnováhu a zároveň podpoříte i svůj oběhový systém a správnou činnost srdce. Zařaďte tedy kurkumu do svého jídelníčku v podobě syrové, sušené nebo ve formě kvalitních kapslí.

Buďte zdraví a krásní

Tradičně se kurkuma používá v podobě nápoje, ať už horkého čaje či kurkumového mléka, kterému se přezdívá „zlaté mléko“. Horký nápoj s kurkumou tělo krásně prohřeje a má příznivé účinky na dýchací cesty i naši pokožku, která se díky kurkumě navrací do své přirozenosti a obnovuje se tak její zdraví a vitalita!

Vyzkoušejte náš recept na posílení imunity

Kurkumu nemusíte využít jen při přípravě chutných receptů asijské kuchyně, ale jednoduše si ji užijete i v nápojích. Oblíbené je například zmíněné zlaté mléko, kurkumové latte či jednoduché čaje. Zejména na podzim je dobré posílit svou imunitu čajem, který si jednoduše připravíte sami doma. Potřebovat budete jen vodu, kurkumu a zázvor.

Suroviny:

  • 1 litr horké vody
  • 15 plátků nařezaného zázvoru
  • 5 plátků čerstvého kořene kurkumy

Postup:

Zázvor a kurkumu očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Do hrnce nalijte vodu, vhoďte plátky kurkumy a zázvoru a vařte asi 15 minut. Čaj nechejte zcela vychladnout, a poté přeceďte přes sítko, abyste se zbavili jednotlivých plátků. Dochuťte medem, které má také blahodárné účinky na náš organismus. Pít jej můžete studený nebo znovu ohřátý.

Vyzkoušejte kurkumu a jejích 10 skvělých účinků na naše zdraví!

Kurkuma není kari

Oboje je sice žluté a velmi chutné, ale rozdíl mezi kurkumou a kari kořením je však velký. Dejte si tedy na něj pozor a nezaměňujte tyto suroviny. Kari i kurkuma vaše pokrmy krásně ochutí a dokonale obarví dožluta. V obou případech se také jedná o převážně indické koření výrazné chuti. Kari je však o dost pikantnější. Hlavní rozdíl je v tom, že kurkuma je kořen rostliny, kdežto kari je směsí různých koření, mimo jiné se do něj kurkuma také přidává. Do směsi však patří i pepř, skořice, mletý hřebíček, muškátový květ či nové koření… Tuto směs pak můžete použít k dochucení různých omáček či polévek.

Pozor na nežádoucí účinky

Nadchnuli jste se tímto článkem a jdete si do obchodu koupit několik kilogramů kurkumy? Používejte ji však s rozumem, nic se nemá přehánět. Kurkuma není vhodná pro dlouhodobé užívání a není dobré ji konzumovat ve velkém množství. Pokud to s kurkumou přeženete, mohou se dostavit silné bolesti hlavy, závratě, pálení žáhy, nevolnost i průjem. Pozor by si měli dát i ti, kteří užívají léky, které ovlivňují srážlivost krve a lidé trpící onemocněním žlučových cest. V těchto případech je dobré užívání kurkumy prodiskutovat s lékařem. A nezapomeňte… všeho s mírou.

 

 

 

Scroll to Top