Exotické bobule acai pochází z deštného pralesa povodí Amazonky. Palma acai má bobule, které se nedají snadno transportovat, proto se spíše využívají k výrobě doplňků stravy. Většina komerčních výrobků však obsahuje jen málo čistého acai.
Acai bobule se užívají při osteoartróze, vysokém cholesterolu, erektilní dysfunkci, redukci váhy, obezitě, detoxikaci, zlepšení imunity i celkového zdraví. Sušený prášek podpoří kvality pleti, vlasů a nehtů. I když vědci zatím nepotvrdili jiný zdravotní přínos, než u podobných bobulí, je acai považováno za nejzdravějšího ovoce.
Syrové plody acai se konzumují jako šťávy
Bobule acai jsou asi 2,5 cm dlouhé, červeno hnědo fialové a podobné hroznům či borůvkám. Chutná jako kombinace lesních plodů a čokolády. Bobule acai rostou v trsech po 500 až 900 kusech. Až 95 % bobulí tvoří nejedlé semeno a pouze 5 % tenká slupka a dužina. Doplňky stravy z acai se vyrábí ze slupky a dužiny, suší mrazem a koupíte je v práškové formě. Acai se česky správně vyslovuje jako asají.
Acai bobule a antioxidanty
Ovoce acai patří mezi superpotraviny díky výjimečnému obsahu antioxidantů, které chrání buňky před škodlivými účinky chemických reakcí s kyslíkem zvanými oxidace a volných radikálů, které jsou vedlejším produktem trávení, slunečního záření či cigaretového kouře.
Acai má podle některých výzkumů více antioxidantů než jiné bobuloviny, jako jsou brusinky, maliny, jahody a borůvky. Fialovou barvu jim dávají mastné kyseliny. Antokyany – prokyanydy. Acai má nejvyšší obsah fytochemikálií – antokyanů a fenolů ze všeho ovoce a zeleniny. Bobule Acai jsou dobrým zdrojem vlákniny.
Šťáva z acai, lyfilizované acai a extrakt z acai je elixírem mládí, používá se jako přírodní purpurové potravinové barvivo i v kosmetice. V obchodech je ve formě šťáv, džusu, tablet, sirupu, oleje, prášku, čaje, mražené i sušené dužiny. Šťáva se používá i ve zmrzlině, želé i likérech. Někdy jsou k dostání syrové bobule acai.
Můžete je znát pod názvem perla Amazonky, acai berries, acai berry, assai palm, bobule acai, acaí, açai, Euterpe oleracea či crying berry.
Kde mohou bobule acai pomáhat
- Záněty – potlačování zánětlivých sloučenin – interleukiny a cyklooxygenázy
- Bakteriální infekce
- Antioxidační a protizánětlivý účinek – polyfenoly
- Snižují podráždění v plicích, dýchací potíže a otoky při kouření
- Osteoartróza
- Erektilní dysfunkce
- Alergie a ekzémy
- Diabetes – snížení hladiny glukózy a inzulínu bez ovlivnění tlaku
- Neurologická onemocnění
- Zdravý zrak
- Správný růst a vývoj
- Posílení imunity a zlepšení celkového zdraví
- Zpomalení stárnutí – anti-aging efekt
- Zpomalení duševního úpadku při přirozeném stárnutí mozku
- Udržení kognitivních funkcí
- Podpora kvality pleti, vlasů a nehtů
- Redukce váhy při nadváze a obezitě
- Pozitivní účinky na cévy, vysoký cholesterol, tlak a srdeční potíže
- Snížení škodlivého LDL cholesterolu – B-sitosterol, stigmasterol a kampesterol
- Prevence rakoviny a působení proti rakovinotvorným buňkám
- Zdravý oběhový systém a nervové funkce – antokyany a fenoly
Bobule acai versus maqui bobule, hrozny, borůvky či avokádo
Plody acai na rozdíl od maqui vynikají obsahem omega-3 mastných kyselin, např. kyseliny olejové. Maqui mají zase nejvyšší antioxidační hodnotu ze superovoce a 4x vyšší než u acai. Acai je jedno z mála, podobně jako avokádo, co obsahuje zdravé mononenasycené tuky – MUFA, které jsou i v olivách, ořeších, semenech, tmavé čokoládě, sóje, lnu a slunečnicovém oleji. Bobule acai obsahují 10x více antioxidačních vitamínů než hrozny a 2x více než borůvky.
ORAC – měřítko neutralizace volných radikálů díky antioxidantům
Acai mají vysoké skóre ORAC a jsou skvělý zdroj antioxidantů. Jsou plné bioaktivních látek včetně široké škály fytochemikálií – fytonutrientů, tukových, lipofilních i vodorozpustných či hydrofilních sloučenin. Mají celou řadu polyfenolických složek s antioxidačními vlastnostmi, zejména orientin, isoorientin a kyselina vanilinová, antokyany cyanidin-3-glukosid a kyanidin-3-rutinosid s antioxidačními, antiproliferativními (tlumení růstu buněk), protizánětlivými a kardioprotektivními účinky.