Mangold je listová zelenina, která vypadá jako kříženec čínského zelí a špenátu. Je zdravější a chutnější než špenát a v kuchyni má široké uplatnění v mnoha receptech.
Mangold ve smetanové omáčce
Ingredience na 4 porce:
- 100 g libové klobásy
- 50 g slaniny
- 2 vejce
- 150 ml vývaru
- 100 g smetany
- 3 lžíce mléka
- 50 ml bílého vína
- 1 lžička másla
- 1 cibule
- 16 listů mangoldu
- 1 hrstka petržele
- 2 snítky čerstvého tymiánu
- 150 g hladké mouky
- pepř
- sůl
Postup:
Smíchejte mouku, sůl, mléko a vejce a těsto propracujte. Klobásu se slaninou nakrájejte najemno. Cibuli orestujte na másle, přidejte nasekanou petrželku, promíchejte, nechte mírně vychladnout a vmíchejte se slaninou a klobásou do těsta.
Opláchnuté listy mangoldu spařte vroucí vodou, ihned přelijte studenou vodou a nechte okapat. Vyskládejte je vedle sebe na pečící papír, přidejte hromádku směsi doprostřed listů, jejich okraje přehněte přes náplň a pečlivě je srolujte.
Na hlubší pánvi přiveďte k varu smetanu, vývar a víno se snítkami čerstvého tymiánu, osolte a opepřete. Rolky pak vložte do omáčky a vařte je po dobu 8 minut.
Veganský mangoldový koláč
Ingredience na 4 porce:
- 50 g žitné mouky
- 120 g hladké bílé mouky
- 0,5 lžičky soli
- 100 ml vlažné vody
- 50 ml olivového oleje
- 1 velká cibule
- 4 stroužky česneku
- 400 g mangoldu
- 500 ml rajského protlaku, drcených či pokrájených rajčat
- 100 g přírodního tofu
- 1 lžíce dobromysli
- Sojová omáčka
- Sojová majonéza
- Barevný pepř
Postup:
V míse smíchejte žitnou mouku, hladkou bílou mouku, sůl, vlažnou vodu a olivový olej. Umíchejte těsto a rozválejte nebo roztlačte ho prsty na malý plech. Pak jej propíchejte vidličkou a předpečte na 180 ºC 10 minut.
Na lžíci oleje nechte zesklovatět cibuli, přidejte pokrájený mangold, osolte a okořeňte barevným pepřem a dvěma utřenými stroužky česneku. V misce smíchejte 5 lžic rajského protlaku nebo krájených či drcených rajčat, dobromysl a další dva utřené stroužky česneku.
Předpečený korpus potřete rajským protlakem, drcenými rajčaty nebo posypte krájenými rajčaty, posypte nahrubo strouhaným tofu, pokapejte sojovou omáčkou, poklaďte dušeným mangoldem a pokapejte sojovou majonézou. Zapečte v troubě.
Makové green smoothie s mangoldem
Ingredience:
- 2 hrsti mangoldu
- 1 hrst máty
- 0,5 l zeleného čaje
- 0,5 polévkové lžíce skořice
- 2 lžíce mletého máku
- 2 banány nebo 1 hrušku a 1 jablko
- 1 oloupaný citron
- 1 vanilkový lusk nebo 0,5 lžíce vanilky
Postup:
Mangold a mátu rozmixujte se zeleným čajem v mixéru, přidejte všechny zbylé ingredience a rozmixujte je do hladké konzistence.