Mangold 3 recepty: Klasický, veganský a smoothie

Mangold je listová zelenina, která vypadá jako kříženec čínského zelí a špenátu. Je zdravější a chutnější než špenát a v kuchyni má široké uplatnění v mnoha receptech.

Mangold ve smetanové omáčce

Ingredience na 4 porce:

  • 100 g libové klobásy
  • 50 g slaniny
  • 2 vejce
  • 150 ml vývaru
  • 100 g smetany
  • 3 lžíce mléka
  • 50 ml bílého vína
  • 1 lžička másla
  • 1 cibule
  • 16 listů mangoldu
  • 1 hrstka petržele
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 150 g hladké mouky
  • pepř
  • sůl

Postup:

Smíchejte mouku, sůl, mléko a vejce a těsto propracujte. Klobásu se slaninou nakrájejte najemno. Cibuli orestujte na másle, přidejte nasekanou petrželku, promíchejte, nechte mírně vychladnout a vmíchejte se slaninou a klobásou do těsta.

Opláchnuté listy mangoldu spařte vroucí vodou, ihned přelijte studenou vodou a nechte okapat. Vyskládejte je vedle sebe na pečící papír, přidejte hromádku směsi doprostřed listů, jejich okraje přehněte přes náplň a pečlivě je srolujte.

Na hlubší pánvi přiveďte k varu smetanu, vývar a víno se snítkami čerstvého tymiánu, osolte a opepřete. Rolky pak vložte do omáčky a vařte je po dobu 8 minut.

Veganský mangoldový koláč

Ingredience na 4 porce:

  • 50 g žitné mouky
  • 120 g hladké bílé mouky
  • 0,5 lžičky soli
  • 100 ml vlažné vody
  • 50 ml olivového oleje
  • 1 velká cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 400 g mangoldu
  • 500 ml rajského protlaku, drcených či pokrájených rajčat
  • 100 g přírodního tofu
  • 1 lžíce dobromysli
  • Sojová omáčka
  • Sojová majonéza
  • Barevný pepř

Postup:

V míse smíchejte žitnou mouku, hladkou bílou mouku, sůl, vlažnou vodu a olivový olej. Umíchejte těsto a rozválejte nebo roztlačte ho prsty na malý plech. Pak jej propíchejte vidličkou a předpečte na 180 ºC 10 minut.

Na lžíci oleje nechte zesklovatět cibuli, přidejte pokrájený mangold, osolte a okořeňte barevným pepřem a dvěma utřenými stroužky česneku. V misce smíchejte 5 lžic rajského protlaku nebo krájených či drcených rajčat, dobromysl a další dva utřené stroužky česneku.

Předpečený korpus potřete rajským protlakem, drcenými rajčaty nebo posypte krájenými rajčaty, posypte nahrubo strouhaným tofu, pokapejte sojovou omáčkou, poklaďte dušeným mangoldem a pokapejte sojovou majonézou. Zapečte v troubě.

Makové green smoothie s mangoldem

Ingredience:

  • 2 hrsti mangoldu
  • 1 hrst máty
  • 0,5 l zeleného čaje
  • 0,5 polévkové lžíce skořice
  • 2 lžíce mletého máku
  • 2 banány nebo 1 hrušku a 1 jablko
  • 1 oloupaný citron
  • 1 vanilkový lusk nebo 0,5 lžíce vanilky

Postup:                                                            

Mangold a mátu rozmixujte se zeleným čajem v mixéru, přidejte všechny zbylé ingredience a rozmixujte je do hladké konzistence.

Tags: