5 receptů s quinoou: Je lepší na sladko, nebo na slano?

5 receptů s quinoou: Je lepší na sladko, nebo na slano?

Quinoa je zdravá superpotravina nazývaná merlík čilský. Obsahuje spoustu prospěšných látek, vitamínů, minerálů a kvalitních bílkovin. Hodí se jako příloha, do salátů, na slané i sladké pokrmy. Zdravé recepty jsou snadné a časově nenáročné.

Na oblíbené potravině veganů a vegetariánů si pochutnají i masožravci a rozhodně stojí za to ji ochutnat. Quinoa má nízký glykemický index, je bez lepku, pohlcuje škodlivý LDL cholesterol, podporuje trávení a pomáhá v redukci hmotnosti. Quinoa má různé barvy, koupit se dá i pufovaná Quita, kterou si uděláte i v mikrovlnce.

Salát z quinoy se sušenými rajčaty a špenátem

Ingredience:

  • 1 šálek quinoy
  • ⅓ šálek sušených rajčat nakládaných v olivovém oleji
  • 2 šálky nahrubo nasekaného čerstvého špenátu nebo rukoly
  • ⅓ šálku nakrájených mandlí
  • ¼ lžičky olivového oleje
  • Sůl

Na zálivku:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • Špetka soli
  • Špetka červeného pepře
  • Čerstvě namletý černý pepř

Postup:

Jak uvařit quinou? Quinou propláchněte pod proudem vody a vařte s 2 hrnky vody na 15 minut, dokud se voda neodpaří a nechte ji ještě 5 minut pod pokličkou nabobtnat.

Mandle opražte na ¼ lžičky olivového oleje. Jakmile se olej zahřeje, přidejte mandle a míchejte. Jakmile začnou vonět a zlátnout, dejte je do větší salátové mísy.

Hotovou quinou přidejte k mandlím i se zálivkou a nasekanými rajčaty a zamíchejte. Špenát přidejte až před podáváním, aby vám nezvadl.

5 receptů s quinoou: Je lepší na sladko, nebo na slano?

Salát s quinoou a tuňákem

Ingredience:

  • 100 g červené quinoy
  • 120 g plechovka tuňáka (variantou je i quinoa s kuřecím masem)
  • 1 avokádo
  • 200 g cherry rajčátek (přidat se dá i jiná zelenina)
  • 2 lžíce opražených slunečnicových, dýňových či sezamových semínek
  • Ledový salát či rukola
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Šťáva z 1 citronu
  • ½ lžíce bílého vinného octa
  • Bylinková sůl obsahující sůl, pepř, česnek a petrželku

Postup:

Quinou propláchněte pod tekoucí vodou a přidejte jednou tolik studené vody. Dejte ji vařit na 15 minut a nechte ji ještě 5 minut pod pokličkou nabobtnat.

Na zálivku smíchejte olej, citronovou šťávu, vinný ocet a bylinkovou sůl a scezenou a vychlazenou quinou smíchejte se zálivkou.

Přidejte na poloviny nakrájená rajčata, na kousky nakrájené avokádo a na kousky nakrájeného a scezeného tuňáka. Pak salát posypte opraženými semínky a podávejte s oblíbeným salátem.

5 receptů s quinoou: Je lepší na sladko, nebo na slano?

Zeleninové placky s quinoou

Ingredience:

  • 1 šálek quinoy
  • ½ šálku nadrobno nakrájené cibule
  • 1 šálek nastrouhané cukety
  • 1 šálek nastrouhané mrkve
  • 1 balíček špenátových lístků
  • 2 vejce
  • ½ šálku strouhanky
  • Sůl
  • Italské koření
  • Sušený česnek
  • 1 lžička citronové šťávy
  • Olivový olej

Postup:

Dejte vařit quinou se 2 šálky studené vody jako u předchozích receptů.

Na pánvi si orestujte na olivovém oleji cibuli dozlatova a dejte ji do mísy.

Na rozpálenou pánev dejte polovinu špenátu, ihned jak se scvrkne, přisypte zbytek.

Jakmile je cibule, špenát i quinoa vlažná, přidejte nastrouhanou mrkev, cuketu, vejce, strouhanku, citronovou šťávu, česnek, sůl a koření.

Vše důkladně promíchejte, vytvarujte placky a osmažte na olivovém oleji dozlatova.

5 receptů s quinoou: Je lepší na sladko, nebo na slano?

Kaše z quinoi a vloček jako vhodná snídaně

Ingredience:

  • ½ šálku quinoových vloček
  • ½ šálku kokosového nebo jiného mléka
  • ¾ šálku vody
  • 1 lžíce mletých lněných semínek
  • 1 špetka skořice
  • Javorový sirup
  • Ovoce dle výběru

Postup:

Do hrnce nasypte vločky, mletá semínka i skořici a přidejte vodu a mléko. Vše zamíchejte a za stálého míchání vařte asi 2 až 3 minuty do zhoustnutí. Pokud je kaše moc hustá, přilijte trochu vody nebo mléka.

Kaši podávejte politou javorovým sirupem, posypanou lesním ovocem nebo jiným vybraným nakrájeným ovocem a ozdobenou třeba lístkem máty.

5 receptů s quinoou: Je lepší na sladko, nebo na slano?

Čokoládový koláč z quinoy

Ingredience:

  • 2 šálky uvařené a vychladlé quinoy
  • 4 vejce
  • ½ šálky nastrouhané čokolády
  • ½ šálku sekaných pekanových ořechů
  • ¾ šálku rozpuštěného másla
  • ⅓ šálku mléka
  • 1 a ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 a ¼ šálku cukru
  • 1 šálek kakaového prášku
  • 1 a ½ lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • ½ lžičky soli

Postup:

Quinou, vejce, máslo, mléko a vanilkový extrakt vymíchejte v misce dohladka.

V jiné misce smíchejte kakao, cukr, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl.

Obojí smíchejte dohromady, přidejte nastrouhanou čokoládu a pekanové ořechy.

Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy a pečte na 175 °C asi 40 až 45 minut.

5 receptů s quinoou: Je lepší na sladko, nebo na slano?

Bonus navíc! Znáte Quinoa Bowl?

Ingredience na jednu misku:

  • 100 g quinoi (mix bílá, červená a černá quinoa)
  • 160 g uzeného tofu
  • 10 cherry rajčat
  • 1 zralé avokádo
  • Hrst polníčku
  • Hrst koriandru

Na omáčku:

  • 1 střední zralé avokádo
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička nakládaných jalapeňo papriček
  • 2 lžíce extra virgin olivového oleje
  • Šťáva z ½ citrónu
  • Hrst čerstvého koriandru
  • Hrst čerstvé petrželky
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • Voda dle potřeby
  • Černý sezam na zdobení

Postup:

Quinou uvaříme ve vodě či vývaru. Do mixéru dáme oloupané avokádo se všemi ostatními ingrediencemi na omáčku a mixujeme do hladka.

Rajčata, avokádo a tofu nakrájíme, tofu opečeme na pánvi na trošce olivového oleje lehce do zlatova. Všechny ingredience se salátem a bylinkami dáme do misek.

Hotovou omáčku přidáme k ostatním ingrediencím a podáváme.

 

Scroll to Top