10 důvodů, proč jíst ovoce a zeleninu + vhodný jídelníček

10 důvodů, proč jíst ovoce a zeleninu + vhodný jídelníček

Už od malička slyšíme stále dokola, že máme jíst ovoce a zeleninu. Moc dobře všichni víme, že díky tomu získáme vitamin C, který je obsažen nejen v ovoci, ale také v zelenině, ale i mnoho dalších vitaminů, minerálů, vlákniny a dalších živin. Tyto produkty přírody prostě v sobě skrývají mnohem více.

1. Vláknina

Jak ovoce i zelenina jsou tím nejlepším zdrojem vlákniny. Ta je důležitá nejen pro správnou funkci střev a trávicí soustavy, ale i pro snižování cholesterolu v krvi a dokonce při hubnutí. Zároveň je třeba skvělou prevencí proti rakovině tlustého střeva a pomáhá i při hemeroidech, protože zamezuje zácpě. Ovoce a zelenina je zdrojem hlavně rozpustné vlákniny, která navozuje pocit delší sytosti a prospívá peristaltice střev. Doporučuje se konzumovat denně alespoň 30 až 40 g vlákniny. Vždy platí současně přímá úměra, že čím více jíme vlákniny, tím musíme více pít, zejména čisté neperlivé vody.

zelenina a ovoce

2. Antioxidanty

Antioxidanty, které nám pomáhají v boji proti volným kyslíkovým radikálům, chrání naše buňky proti poškození. Svou funkci však plní nejlépe při konzumaci v syrovém stavu. Ovoce a zelenina obsahují velmi pestrou skladbu prospěšných látek, vitamíny, minerály a zejména antioxidanty působí i jako prevence proti rakovině.

3. Kyselina listová

Kyselina listová, kterou najdeme hlavně v zelených druzích zeleniny, nám pomáhá zejména při tvorbě nových zdravých buněk. Navíc snižuje riziko vrozených vad při vývoji plodu, proto je nezbytnou součástí výživy těhotných žen.

10 důvodů, proč jíst ovoce a zeleninu + vhodný jídelníček

4. Minerály

Jeden z nejpotřebnějších minerálů je například draslík. Ten je ve vyšší koncentraci obsažen v banánech a je potřebný zejména pro zajištění rovnováhy tekutin a minerálů uvnitř buněk. Zároveň nám pomáhá proti zadržování tekutin a pomáhá nám i při odvodňování organismu, ale i při svalových kontrakcích. Například banán, meruňky a avokádo, ale i luštěniny, jako je sója, čočka či fazole, nebo semínka z dýně, slunečnice či lnu obsahují velké množství draslíku, který podporuje správné funkce, růst buněk a udržuje krevní tlak v normě. V letních měsících potřebujeme i přísun hořčíku, který je hojně zastoupen v ovoci i zelenině.

5. Betakaroten

Další látkou, kterou nesmíme opomenout zmínit, je betakaroten. S tím se pojí mrkev, což je asi nejznámější druh kořenové zeleniny. Betakaroten se v těle přeměňuje na vitamin A, který je kromě vitaminu C, dalším potřebným antioxidantem. Je také výbornou prevencí proti většině civilizačních chorob a omlazuje naše buňky.

zelenina a ovoce

6. Podpora imunitního systému

Pravidelnou konzumací ovoce a zeleniny také podporujeme svůj imunitní systém a chráníme organismus proti mnohým civilizačním onemocněním. Díky jejich konzumaci lépe odoláváme nachlazení, virům i bakteriím. Naše tělo je silnější a odolnější.

7. Voda

Ovoce a zelenina také obsahují velké množství vody. Některé druhy, jako je vodní meloun, okurka nebo cuketa, obsahují více jak 90 % vody. Díky vyššímu obsahu vody najdete v ovoci a zelenině také mnohem méně sacharidů než je třeba v těstovinách, rýži a kuskusu. Ideální je však kombinace všech tří základních živin sacharidů, bílkovin a tuků. Pokud si dáte jen salát nebo ovoce, tak vás úplně nezasytí. Využívejte je jako přílohy nebo svačinu.

zelenina a ovoce

8. Nízká kalorická hodnota

Nízká kalorická hodnota a nízký glykemický index jsou také další dvě velké přednosti konzumace ovoce a zeleniny. Díky tomuto faktu tyto potraviny v těle nezvyšují obsah inzuliny v krvi a tím preventivně zabráníme zvyšování svojí hmotnosti a podporujeme udržení váhy.

9. Podpora hubnutí

Jak už bylo uvedeno výše, zelenina i ovoce nám pomáhá i při hubnutí a udržení vhodné váhy. U ovoce sázejte hlavně na bobuloviny, které mají menší procento sacharidů. Zeleninu si můžete v různých podobách, druzích, barvách nebo formách úpravy dopřát ve větším množství.

zelenina a ovoce

10. Pestrost

Ovoce i zelenina nás v jídelníčku osvěžují i svou nezaměnitelnou pestrostí chutí, barev a vůní. Ovoce a zeleninu můžeme jíst syrovou a můžeme si ji i různě tepelně upravit. Navíc se dá i různě kombinovat s dalšími potravinami. V letních měsících jsou tyto plody dostupné čerstvé, často přímo ze zahrádky nebo z trhu, bez zbytečné přepravy z exotických míst.

Scroll to Top